Kos semakin tinggi untuk baiki jika tak jaga servis aircond kereta

 

Penting ke servis minyak aircond kereta anda ?


ANTARA RUTIN SERVIS AIRCOND KERETA

83% pelanggan kami tak tahu bahawa sistem aircond kereta mereka perlu di servis setiap 30,000 KM -40,000 KM atau setahun sekali. Sama penting macam anda jaga servis Enjin atau gearbox kereta,setiap 10K km anda salin minyak enjin baru dan setiap 30K km anda salin minyak gearbox auto. Ini adalah salah satu penjagaan rutin yg wajib untuk sistem aircond.

 

RISIKO COMPRESSOR, VALVE, KEROSAKKAN TERUK SANGAT TINGGI BILA SERVIS RUTIN AIRCOND SISTEM DIABAIKAN DAN SETERUSNYA MELIBATKAN KOMPONEN LAIN.TENTUNYA KOS LAGI TINGGI JIKA TERLAMBAT.

 

 

@msautoaircond

Nak servis aircond kereta risau takut rosak tapi lupa bila last servis? Boleh buat pemeriksaan terus, kalau minyak aircond bersih lagi x sampai masa lagi untuk servis flushing. Dah 10 bulan pindah ramai lagi yg call kami x perasan kedai dah pindah. Kami di Trg Halal Park berhampiran puspakom #msautoaircond #bukansekadarsejuk #baikiaircondkereta #pakaraircondkereta #kawasanperindustrianchendering

♬ original sound – Aircond Kereta K.Terengganu – Aircond Kereta K.Terengganu

Kami telah berpindah secara mengejut pada 17.1.2023. Mohon maaf sebab kami tidak dapat elakkan dengan beritahu lebih awal atas krisis premis kedai yang berlaku. Untuk kelangsungan operasi, kami terpaksa ambil tindakan pantas dan selebihnya kami serahkan urusan kepada pihak Peguam kami untuk tindakan lanjut. Maklumat terkini dan info terbaru anda boleh juga rujuk di tiktok msauto aircond services.

 

TEKAN SINI UNTUK >> VIDEO LOKASI BARU KAMI

 

 

 


TUKAR ATAU TOPUP MINYAK COMPRESSOR AIRCOND?

Anda rasa? Tukar atau topup? Yang mana lebih baik? Bila topup/tambah kita tak dapat tahu kuantiti sebenar pelincir dalam sistem aircond kereta. Ya semestinya tukar minyak compressor lebih baik dengan mesin terbaru kami. Minyak sistem aircond ni ada kuantiti ikut specs kereta masing2, tak sama. Sistem aircond akan cepat rosak dan tak tahan lama terkurang atau terlebih. Contoh gambar specs kenderaan di bawah mengikut kenderaan masing2.

Peringatan Label jumlah gas Toyota Estima

Jadi, tukar minyak compressor ni macam mana proses dia? Anda pernah tukar minyak compressor aircond kereta tak? Bila waktu yang sepatutnya kita tukar minyak compressor aircond ni? Korang mesti tak tau kan… Kuantiti minyak pun tak boleh kurang( compressor cepat rosak) dan tak boleh lebih(akan effect jadi kurang sejuk). Ada sukatan/specs masing2 mengikut pengeluar macam gambar di bawah.

 

Peti sejuk, refrigarator rumah pun ada Sticker peringatan kandungan minyak. Berbeza ikut pengeluar macam gambar kat bawah. Step kerja ini memerlukan alatan khas, mesin seperti yg kami gunakan. Kalau main hentam jer cepatlah rosak.

 

 

 


 

 

Di bawah ni, kami kongsikan kat korang apa itu servis flushing, apa manfaat bila korang buat servis flushing untuk tukar minyak compressor keta korang tu, dan juga kami kongsikan apakah proses dalam pakej servis flushing. Teruskan membaca!

 

APA ITU SERVIS FLUSHING SISTEM AIRCOND KERETA?
 1. Singkirkan/buang minyak compressor aircond kereta yang lama daripada sistem aircond kereta anda.

 

 1. Mesin aircond kereta khas akan teruskan proses flushing tanpa buka sebarang skru pada compressor aircond kereta.

 

 1. Mencuci sistem dalaman aircond kereta daripada kotoran ringan. Jika ada kotoran berat/ Partial berat kami tidak akan meneruskan proses kerana berisiko akan merosakkan mesin khas kami. Itu adalah tanda aircond telah tak sejuk atau kurang sejuk dan kompressor mengalami kerosakkan serius.

 

 1. Tiada langsung penggunaan chemical yang akan merosakkan sistem aircond kereta anda.

 

 1. Servis ini dapat kurangkan risiko belanja besar untuk repair aircond kereta. Servis aircond kereta anda sekarang!

UJIAN AWAL MINYAK SISTEM AIRCOND KERETA DENGAN MESIN DI MS AUTO

 


KENAPA PERLU SERVIS DENGAN MESIN DI MS AUTO?

1.Memanjangkan hayat compressor aircond kereta anda dengan buang semua minyak compressor aircond yang lama. Dan minyak compressor aircond yang baru akan di ‘inject’ masuk.

2.Kami menggunakan machine flushing khas untuk servis aircond kereta anda. Mesin terbaru dan terkini dan tidak sama di tempat lain jika ada menggunakan mesin all in one (semua dalam satu)

3.Mesin flushing 2 way yang hanya digunakan untuk mencuci sahaja, untuk isian minyak dan gas baru unit mesin khas lain kami gunakan. Tidak bercampur untuk cucian dan isian gas baru seperti di tempat lain yang guna All in one disebabkan kami mementingkan kualititi walaupun terpaksa berbelanja besar sedikit untuk kos mesin kedua.

4.Mengelakkan minyak compressor aircond kereta anda menjadi ‘acidic’ menghakis dan dapat kurangkan risiko kebocoran gas berlaku dalam sistem aircond kereta anda.

5.Suhu di dalam kereta anda akan menjadi lebih sejuk selepas servis flushing aircond ini dilakukan.

6.Anda akan dapar rasakan aircond kereta anda lebih pantas untuk menyejuk selepas switch aircond dihidupkan berbanding sebelum servis aircond kereta anda ini dibuat.

7.Kami menggunakan pure 100% gas baru dan Syntetic oil compressor baru yang berkualiti. Bukan menggunakan minyak universal seperti tempat lain.

 


 

 


APA YANG DIBUAT DALAM PROSES SERVIS FLUSHING AIRCOND DENGAN MESIN NI?

 

Kami akan melakukan langkah-langkah yang berikut :

 

 1. Diagnose / Pemeriksaan minyak sistem aircond kereta anda secara Live dengan Mesin Khas(jika masih bersih,cantik boleh kami setkan anggaran kilometer seterusnya untuk dibuat servis.✔️

 

 1. Flushing buang minyak compressor aircond lama menggunakan machine aircond khas.✔️

 

 1. Tukar filter drier jika perlu. (Kami sarankan jika lebih 70k KM tidak buat servis/tidak termasuk kupon)

 

 1. Tukar expansion valve jika perlu. (Kami sarankan jika lebih 70k KM tidak buat servis/tidak termasuk kupon)

 

 1. Inject minyak compressor aircond yang baru ke dalam compressor aircond kereta anda(Branded synthetic oil) dan jenis minyak yang  betul akan digunakan mengikut kenderaan.✔️

 

 1. Deep vacuum untuk singkirkan segala moisture (kelembapan)/singkir kandungan udara atmosfera.✔️

 

 1. Vacuum leak test sebelum gas R134a dimasukkan.✔️

 

 1. Gas R134a dimasukkan mengikut spesifikasi/jadual pengeluar.✔️

 

 1. Selesai proses servis aircond kereta. Sekitar 1jam – 1 1/2 jam jika filter dryer @ valve tidak perlu ditukar.

 

 

BILA KENA BUAT SERVIS FLUSHING TUKAR MINYAK COMPRESSOR NI?

Buat servis ni secara berkala / berjadual. Macam minyak enjin kereta anda tu, ada yang pakai 5,000 km, tukar minyak baru. Ada yang pakai sampai 10,000 km, lepas tu tukar minyak baru. Jadi untuk sistem aircond kereta ni, kita tukar minyak compressor setiap 30,000 km – 40,000 km atau setahun sekali. Tukar minyak compressor ni guna machine aircond khas macam info dekat atas yang anda baca tadi. Semoga bermanfaat!

 


 

 

 

Terima kasih kepada pelanggan kami dan semoga anda menjaga servis berjadual aircond kereta anda lagi selepas ini untuk jangka hayat yang lebih panjang.