Ramai yg kata pakai BMW kos baiki tinggi..

Bergantung jenis komponen kerosakkan jugak, kalau maintenance dok jaga, sekali rosak besarlah kos baiki.

Harga Spare part kereta model ni kalau kat halfcut kene molek kereta tempatan mahal lagi. Walaupun mahal sikit tapi tahan lasak dan milage tinggi. Kualiti lain dengan barang tempatan. Tak caya try banding harga gear box…….

Contoh macam masalah Bmw E46 ning, masalah power window. Kalau kereta tempatan kebanyakkan masalah motor,suis panel, regulator power window seketul patah berkarat kos baiki sekitar rm80 – rm200 bergantung komponen yg rosak. Model ni suis power window memang kami x jumpa kes lagi suis panel rosak. Regulator power window E46 ning pun design lain dari kereta tempatan,asia. Nampak desingn macam payah nak rosak.

Masalah dia cable lug patah dan hook kabel terlucut je. Kalau saing2 ada pakai model gini dan ada masalah macam ni boleh try fix sendiri.

Bro Hartanah ni dah survey kat kedai kene tukar cable link seketul katanya. Cuma nak pergi keda pulok tutup. Nasib dok baik lah masuk singgah di Ms Auto, setelah diteliti Abg Dam tengok boleh pakai lagi ni, sangkut je balik dalam cable link ni. Jangan guna gam nanti merekah tercabut balik. Guna cable tie je.

Harga baiki pun Abg Dang cas cable Tie je rm6 x 4. Dia nak pergi beli kat hardware 20 sen je satu. Kami kata dok boleh, masuk sini kene pakai cable tie sini.

Terima kasihlah Bro Pa singgah sini,

Leave a Comment