MASALAH AIRCOND KERETA PROTON PREVE TAK SEJUK – MICRO RELAY PROBLEM

Masalah mari masa Ribut Siklon Tropika Pabuk makin hampir dengan pantai kita,kene baiki derahlah.. Nak bawak kereta gane hujan2 ni..

Compressor clutch not activated.Compressor tak hidup macam mana nak sejuk aircond kereta proton preve ning.

Macam sebelum ni Abg Jang pesan,kalau nak baiki sendiri jangan Bypass lebih kurang,ganti dengan komponen asal.Ni bukan kereta iswara,wira.Ecu/computer Proton Preve model baru ni kompleks skit.

Dah ramai pelanggan kami kene masalah ni.Baiki kat tempat lain dia bypass dengan relay biasa 12V.Dok sampai 3 minggu masalah berulang dan jadi error pada ECU.Duit dah habis tapi aircond Proton Preve bermasalah lagi.

Abg jang dah rujuk dengan circuit diagram dan data asal micro relay proton Preve ni memang berbeza dengan relay biasa yg digunakan.Kena ambil kira data

  • Resistant coil relay
  • Minima & maksima loading current (Amp) spdt relay
  • Peak time switching
  • dan beberapa data lagi

Kene ambik kira faktor data asal/spesifikasi relay.Nanti abg jang upload artikel penuh pasal relay ni.Jangan ingat alaaa,relay je pun.

Ada pusat servis aircond kereta yang ganti dengan fuse box baru.Boleh juga cara tu tapi kurang praktikal dari segi kos.Kami mempunyai staff yang ada kepakaran dalam bidang elektronik ning,jadi kos baiki lebih murah dari kos ganti seketul terus baru.Terpulang kepada pelanggan membuat pilihan.

Hok boleh baiki kita baiki.Tu dah tanggungjawab kami di Ms Auto Aircond Service.

 

No bypass, no convert wiring…baiki macam asal balik,engineer reka molek doh electrical system..

Setengah jam siap..terima kasih team,makin mantap napoknya semangat 2019 ni..

 

 

# ms auto aircond service
# chendering
# Pusat servis dan baiki aircond kereta chendering kuala terengganu

6 Comments

  1. Man Mohamad
    • msautoaircondservice
  2. Mohd dalian

Leave a Comment