Kuala Terengganu 35°C pun terasa sangat bahang panas hari ni.. Sama2 kita mohon agar tidak berpanjangan.

.

Masuk dalam kereta, kuatkan lagi penghawa dingin.

“Kenapa? Tak rasa sejuk ke cuaca panas sangat?”

“Rasa panas.”

Cuaca membahang, bila buat urusan luar rumah dengan cuaca panas, masuk kereta macam nak pasang penghawa dingin sekuat-kuatnya.

Suami pun baca hadith.

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ قَالَ أَقْبَلَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ يَا مَعْشَرَ الْمُهَاجِرِينَ خَمْسٌ إِذَا ابْتُلِيتُمْ بِهِنَّ وَأَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ تُدْرِكُوهُنَّ لَمْ تَظْهَرْ الْفَاحِشَةُ فِي قَوْمٍ قَطُّ حَتَّى يُعْلِنُوا بِهَا إِلَّا فَشَا فِيهِمْ الطَّاعُونُ وَالْأَوْجَاعُ الَّتِي لَمْ تَكُنْ مَضَتْ فِي أَسْلَافِهِمْ الَّذِينَ مَضَوْا وَلَمْ يَنْقُصُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ إِلَّا أُخِذُوا بِالسِّنِينَ وَشِدَّةِ الْمَئُونَةِ وَجَوْرِ السُّلْطَانِ عَلَيْهِمْ وَلَمْ يَمْنَعُوا زَكَاةَ أَمْوَالِهِمْ إِلَّا مُنِعُوا الْقَطْرَ مِنْ السَّمَاءِ وَلَوْلَا الْبَهَائِمُ لَمْ يُمْطَرُوا وَلَمْ يَنْقُضُوا عَهْدَ اللَّهِ وَعَهْدَ رَسُولِهِ إِلَّا سَلَّطَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ غَيْرِهِمْ فَأَخَذُوا بَعْضَ مَا فِي أَيْدِيهِمْ وَمَا لَمْ تَحْكُمْ أَئِمَّتُهُمْ بِكِتَابِ اللَّهِ وَيَتَخَيَّرُوا مِمَّا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَّا جَعَلَ اللَّهُ بَأْسَهُمْ بَيْنَهُمْ

Abdullah bin Umar berkata, Rasulullah menghadapkan wajah kepada kami dan bersabda:

“Wahai golongan Muhajirin, lima perkara apabila kalian mendapat ujian dengannya, dan aku berlindung kepada Allah semoga kalian tidak mengalaminya,

 

  1. Tidaklah perbuatan keji tersebar di suatu masyarakat, kemudian mereka melakukannya dengan terang-terangan kecuali akan tersebar di tengah mereka penyakit taun dan kelaparan yang belum pernah terjadi terhadap orang sebelum mereka.

  2. Tidaklah mereka mengurangi timbangan dan sukatan kecuali mereka akan diseksa dengan kemarau panjang dan penguasa yang zalim.

  3. Tidaklah mereka enggan membayar zakat harta-harta mereka kecuali langit akan berhenti menitiskan air untuk mereka, kalau bukan kerana haiwan-haiwan ternak nescaya mereka tidak akan beri hujan.

  4. Tidaklah mereka melanggar janji Allah dan Rasul Nya kecuali Allah akan kuasakan atas mereka musuh dari luar mereka dan menguasainya

  5. Dan tidaklah pemimpin-pemimpin mereka enggan menjalankan hukum-hukum Allah dan tidak menganggap lebih baik apa yang diturunkan Allah, kecuali Allah akan menjadikan rasa takut di antara mereka.”

(HR Ibnu Majah 4009)

“Kita tidak menolak saintifik dan fakta bumi mengalami pemanasan global, kita tak sangkal kepanasan suhu akibat sekian sekian fakta alam. Tetapi 1400 tahun lalu, Rasulullah pesan akan berlaku kemarau dan juga dapat pemimpin yang zalim apabila para peniaga menipu timbangan, tidak amanah bermuamalah (tipu kualiti, tipu barang, tipu berat dll). Nampak remeh tetapi implikasi peniaga yang tidak jujur ni terkesan pada semua makhluk.”

Saya angguk-angguk.

Bab muamalah ni tak boleh main-main. Kadang ada yang meremehkan berkaitan jual beli, pandang ringan.

Semoga Allah ampunkan kita yang selalu lalai.

Ummu Amir,
#NotaHadith
#NotaMuamalat