Sekali demam panas 2 beradik masuk wad.Nissan almera aircond tak sejuk dan bocor.

Model kereta baru ni mudah sekali bocornya pak.. Salah sebuah Nissan Almera ni baru dalam jarak perjalanan 98k kilometer dah bocor cooling coil.. Satu lagi milage baru 140k km lebih kurang juga bocor coil dalam dashbord tu..

 

 

Macam hok Abg Jang pesan sokmo tu.. kene rajin cuci dan jaga air filter,kereta model baru mudah sangat bocornya kalau dang habuk penuh..

Macam polis kene tembak tapi pakai baju kalis peluru, polis sorang lagi kene tembak dan dok pakai baju kalis peluru.. Agak2 polis mana yang mati dulu? Macam tu lah lebih kurang kalau ada lagi yang kurang faham,yang jaga air filter cabin macam polis yang pakai baju kalis peluru tu lah.. Tahan lama dan terjaga lah kalau aircond kereta kita bagi pakai baju kalis peluru..

Ok ok dah.. nak sambung cerita ni.. sebiji kereta nissan almera ni cooling coil tersumbat habuk dan bocor berpunca sebab cara pemasangan air filter yang salah.. Air filter kereta Nissan almera, latio, sylphy, grand lavina ni nipis dan lembut skek.. sampai berlipat dan kepek air filter tu, jadi pastikan pasang biar betul caranya. Jadi macam tak pasang air filter pulok. Boleh singgah check di bengkel terdekat untuk pemeriksaan atau buat sendiri je.

 

 

Sebiji lagi tak jaga air filter. alamak habuk masuk jugak lah ikut celah air filter bila flow air filter angin dah tak boleh lalu..

Nampak ada sesuatu yang tak kena dok dengan gambar di atas?

 

 

 

Bagi kes air menitik atau banjir dalam kereta biasanya berpunca macam gambar atas.Laluan air keluar dah tersumbat dengan kotoran habuk dan berlendir. Macam sinki basuh tangan kat rumah,kalau biar tersumbat kat dapur pun boleh banjir…

 

 

Sebab tu lah sejak dulu lagi Abg Jang pesan kalau yg follow dalam fb mitok pesan ke kawan kawan.. Mintak pesan pulok ke saing-saing.. Bukan pende sangat pun, nyakye ngat aircond jadi cepat rosak..

Adik dah sihat dah boleh keluar. Tinggal abang yang belum siap sebab abang mari kemudian. First come first servis

 

 

 

Tu belum bab servis berjadual dan lain2 penjagaan.. ok dah lah kekgi bebel panjang panjang marah di orang pulok.. Nanti Abg Jang update lagi..

Leave a Comment